Pomógł: 32 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Lis 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26 Marzec 2007, 00:37 RF Gain made by RadJan
Wszyscy (chyba) wiedzą co to jest RF Gain i jakie daje on korzyści szczególnie w dużych miastach, gdzie smog i zakłócenia pochodzące od różnych urządzeń potrafią negatywnie wpłynąć na jakość i komfort odbioru.
Moja propozycja da się zastosować (chyba) w każdym radiu CB bez względu na markę i model.
Do wykonania potrzeba: rdzeń toroidalny (fi ok. 7mm), drut nawojowy (nie za gruby nie za cienki, ja użyłem drutu z rozebranego transformatora modulacji AM od Cobry 19DX) i potencjometr 1 kOhm.
Wykonanie:
Na początek nawijamy 11 zwojów uzwojenia III, po czym rozsuwamy to uzwojenie na dwa przeciwległe krańce rdzenia toroidalnego, co daje nam w rezultacie dwie połączone szeregowo cewki po 5 zwojów znajdujące się na przeciwko siebie na rdzeniu toroidalnym. Potem na wolnych odcinkach rdzenia nawijamy z jednej strony uzwojenia I i II składające się z 4-5 zwojów każde i one także znajdują się po przeciwnych stronach rdzenia ale pomiędzy rozsuniętymi częściami uzwojenia III. Do uzwojenia III podłączamy potencjometr 1kohm a uzwojenia I i II podłączamy zgodnie ze schematem.
Miejsce wpięcia:
Na schemacie widać końcowe obwody nadajnika i początkowe obwody odbiornika (przykładowe i nie kompletne, nie muszą być identyczne). Najważniejsze jest, aby odszukać na schemacie kondensator łączący wyjście nadajnika z wejściem odbiornika (tu zaznaczony na czerwono). Ważne!!! Wpinamy się za tym kondensatorem, czyli od strony odbiornika a nie od strony nadajnika. Często bywa tak, że połączenie odbiornika z nadajnikiem realizowane jest za pomocą przewodu wlutowanego w odpowiednie miejsca i biegnącego zwykle przez całe radio od przodu do tyłu płyty głównej. Wtedy tylko sprawdzamy gdzie znajduje się wspomniany wcześniej kondensator i jeśli znajduje się na płytce po stronie nadajnika to wystarczy tylko przeciąć ten przewód i w niego się wpiąć, jeśli natomiast znajduje się po stronie odbiornika to niestety musimy wpiąć się za nim, bądź przelutować go na stronę nadajnika wlutowując go jedną nóżką w miejsce gdzie wchodził przewód łączący nadajnik z odbiornikiem, a do drugiej nóżki podłączamy właśnie ten przewód. Pozostałe dwa przewody z uzwojeń I i II podłączamy do masy i już.
Potencjometr możemy użyć montażowy, wtedy nie będziemy mieć możliwości jego regulacji jeśli zamkniemy go w obudowie, bądź jakiś obrotowy czy inny, który montujemy np. gdzieś w obudowie radia.
Uruchomienie układu:
Sprowadza się do podłączenia radia i sprawdzenia potencjometrem 1kOhm czy układ działa. Jeśli tłumienie zaczyna działać zbyt daleko od krańcowego położenia potencjometru możemy wymienić go na mniejszy, lub podłączyć równolegle do potencjometru rezystor, który zmniejszy ich rezystancję wypadkową.
Poniżej schemat podłączenia RF Gaina oraz zdjęcie zrobionego na potrzeby tej publikacji prototypu dla mojej wygody podłączonego testowo na przewodzie antenowym. Podczas testów skuteczność RF Gaina wynosiła skręcanie sygnału odbieranego od S9 do S1.
_________________ Galaxy DX 95T Export Power Series, Lafayette Petrusse HI-POWER
President Walker, Yosan JC-2204J X2, Cobra 19DX4, Alan38
Skylab, Megawatt 3000PL, Sirio Turbo 2000PL, Sirio AS-100PL
Barjan 325-60, Densei EC+3B i inne home made
Ostatnio zmieniony przez raulo 26 Marzec 2007, 10:47, w całości zmieniany 1 raz
bruus [Usunięty]
Wysłany: 26 Marzec 2007, 07:19
a ja dodam, ze to co zrobił Radian można sobie obejrzeć u nas w sklepie, jak by ktos chciał
Wysłany: 26 Marzec 2007, 08:27
I w sumie pewnie nawet podłączyć pod swoje radio bez jego otwierania i sprawdzić jak się sprawuje.
Rafał, tylko może zanim zacznie to być egzemplarz testowy warto by było podmienić ten potencjometr na 1 kOhm bo teraz tam siedzi 2,2 kOhm i nie montażowy ale jakiś zwykły.
_________________ Galaxy DX 95T Export Power Series, Lafayette Petrusse HI-POWER
_________________ SGL-W Power
CH-19/27 Przemek - Legionowo
Magnum 257 & KPO 452 & Turbo 5000
Uniden 520XL by Phillipines
Mam CB-RADIO i nie zawaham się go użyć.
Pomógł: 8 razy Wiek: 18 Dołączył: 27 Sie 2006 Skąd: Suwałki
Wysłany: 31 Marzec 2007, 20:15
Hmm...ojciec jest elektrykiem,wiec moze daloby rade cos zrobic...mam U510 i RF by się przydał.A tak z ciekawosci-ile zajmuje stworzenie takiego ukladu?
_________________ Renault Scenic 1.6 16V from France.
Cobra 148 GTL + Sirio ML 145
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 12:11
Stworzenie to całe 5 minut mi zajęło, więcej pochłonęły poszukiwania dawcy bo rozebrałem Coberkę na części pierwsze.
Wrzucenie układu do radia może potrwać z 15 minut, wszystko w zależności od koncepcji i umiejętności operatora.
W U510 układ można wpiąć w miejscach wskazanych na poniższym schemacie czerwonymi strzałkami, lub może zamiast cewki wskazanej strzałką zieloną???
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 12:27
Ja Cobrę rozbierałem żeby wyjąć gniazdo antenowe które Tobie nie będzie potrzebne. Przy okazji tylko skorzystałem z drutu nawojowego z Cobrowego transformatora modulacji, bo pod ręką nie miałem innego źródła.
Jakie problemy z radiem? Przecinasz tylko obwód w jednym miejscu i zawsze możesz to z powrotem połączyć.
Ostatnio zmieniony przez radjan 1 Kwiecień 2007, 12:29, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 20:31
Zarówno rdzeń jak i drut z demobilu, co najwyżej koszt potencjometru jeśli ma być nowy - pewnie kilka złotych.
[ Dodano: 1 Kwiecień 2007, 20:33 ]
patryk91 napisał/a:
...zapewne da sie kupic w jakimś elektronicznym sklepie?
Jeśli nie wytargasz z jakiegoś demobilu to pewnie kupisz za złotówkę może dwie. Zdaje się że symetryzatory antenowe były robione na takich rdzeniach, ostatnio cały symetryzator funkiel nówka na Volumenie kupowałem za całe 3 złote.
Pomógł: 206 razy Wiek: 32 Dołączył: 19 Gru 2004 Skąd: Nowy Tomyśl JO82BH
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 21:27
o średnicę zewnątrzną rdzenia .
_________________ Szukam pracy przy projektowaniu akcesoriów i anten radiostacji oraz kolumn głośnikowych hi-end. Nie odpowiadam na prywatne wiadomosci , jeśli masz pytanie techniczne pytaj na forum w dziale sprzęt i porady , niech wszyscy coś mają z forum.
Wysłany: 2 Kwiecień 2007, 10:09
Może być wewnętrzna, zewnętrzna bądź średnica środka rdzenia. Jaki dorwiesz na takim rób i nie sugeruj się dokładnie wymiarami - dlatego napisałem "około".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum