Strona główna  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
RF Gain made by RadJan
Autor Wiadomość
rdt 

Wysłany: 3 Grudzień 2007, 21:58   

dobra trzeba to rozlutować i jeszcze raz obejrzeć radyjko - a jak sie sp.... to na gwiazdke sprawie sobie może tti a może ermesa (choć ten nie ma rf-gaina a szkoda bo inne radia są za "głębokie" troche)

radjan 

Wysłany: 3 Grudzień 2007, 22:00   

To nic że nie ma RF-a. Będziesz kontynuował dzieło dalej :jump:
Barjan 325-60, Densei EC+3B i inne home made

rdt 

Wysłany: 3 Grudzień 2007, 23:22   

na razie dostaje oczopląsu od cewek - jak ja kurde coś lutuje zawsze zostawiam choć kawałeczek nad laminatem żeby można było złapać sie końcówką miernika chociaż (a troszkę tego lutuje)

[ Dodano: 4 Grudzień 2007, 22:30 ]
ok więc wygląda to mniej więcej tak : - czy ktoś moze powiedzieć w która strone rozwijać prznajmniej ten schemat ??

być moze ze gdszieś sie pomyliłem nie bede sie upierał - ale starałem sie nie pomylić
Cx ??pF - oznacza ze to naprawde malutki kondensatorek wszystkie poza jedną cewką ( ta przy diodzie 1N???? są powietrzne
No i poza tą 7x7

[ Dodano: 6 Grudzień 2007, 00:45 ]
dobra - widzę ze temat umarł na dzień dzisiejszy - schematu nie mam na radiówce sie nie znam a metodą prób i błędów to najwyżej radio spie................

mam za sobą kilka niedanych wytypowań i tylko przy jednym z glośnika nie wydobywał sie szum - ale po wpięciu nic nie było nadal - to ten malutki kondensatorek przed cewką 7x7 - ten filterek jest do pośredniej częstotliwości typ 101

jak sie nie uda do konca tygodnia to skręcam radio i daje sobie spokój

[ Dodano: 7 Grudzień 2007, 20:39 ]
wychodzi na to ze nic z tego nie będzie achyba ze ktoś mi pomoże -jakby sie ktoś znalazł to proszę o pomoc
kolejna aktualizacja schematu

lub jeśli ktoś moze to na schemacie spiriengfielda bym prosił o zaznaczenie krzyzykiem gdzie to miejsce jest
oto i schemat
SCHEMAT
Jeśli by były problemy z otwwarciem DJVu to
TU JEST PROGRAMIK

[ Dodano: 8 Grudzień 2007, 22:41 ]
dobra ja to widzę ze coś jest ze mną nie tak :D sam do siebie na tym forum gadam
wpiąłem po konsultacjach z mądrzejszymi ode mnie w pomiędzy kondensator c@ ( na tym moim nieszczęsnym schemacie) a filtr 7x7 - efekt owszem jest - ale tłumienie o wiele za duże - ale dział - jutro poszukam innego rdzenia i mam nadzieje ze to da rade - jakby co to jednak nie powiem - liczę na pomoc kolegi Radjan
To tyle na dzień dzisiejszy

gaten 

Wysłany: 12 Luty 2008, 22:00   

radjan napisał/a:
Można spróbować namierzyć kondensator sprzęgający nadajnik z odbiornikem. Najpierw ustalasz filtr wyjściowy tuż przed gniazdem antenowym, potem namierzasz gdzie znajduje się stopień wejściowy odbiornika - zwykle łaczy je jeden kondensator kilka piko. Po przecięciu tej ścieżki z kondensatorem sprzęgającym jak znika odbiór to jest duże prawdopodobieństwo że to to. Wymaga to jednak pewnego doświadczenia i wyczucia, oraz znajomości budowy i zasady działania urządzeń RTX. W końcu wszystkie radia są do siebie podobne (myślę tu o schemacie), różnice mogą być, ale zasada działania pozostaje ta sama. Patrząc na schemat dowolnego radia podobnej klasy możesz nawet to zrobić, może elementy będą się inaczej nazywały, ale na to nie patrzysz, tylko na to jak są połączone ze sobą.

dla laika takiego jak ja nie jest to takie proste więc może pomożecie mi namierzyć miejsce podłączenia RF-gain w Onwie MK-3
jest foto A 100+ ale kol. nie pokazał tego dokładnie

zrobiłem już tuning wg Defendera :thumbup: i chcę jeszcze dołożyć RF-gain,ktoś pisał że nie był zadowolony z siły tłumienia(za cienki drut chyba 0,5 mm.,nie odpowiednia średnica rdzenia ??) więc przygotowałem drut 0,95 mm. i mam 3 rdzenie wyciągniąte z zasilacza komputerowego i wymiarowo wziął bym ten czarny ale są wykonane chyba z różnych materiałów więc też proszę o podpowiedź który

oczywiście najważniejsze jest dla mnie miejsce podłączenia tłumika bo z wykonaniem mogę sobie potem testować

radjan 

Wysłany: 12 Luty 2008, 22:48   

Wepnij sie za C5 czyli wylutuj nóżkę C5 znajdującą się bliżej środka radia (nie od strony C114). Co do rdzenia z zasilacza - może się nie nadawać - od jego przenikalności magnetycznej (która tu jest dość istotna) zależeć będzie czy będzie pracował na częstotliwości 27MHz, wszak zasilacz procował na kilohertzach, ale potestować można.
Patrząc na zdjęcia to coś mi się zdaje że przecięcie tej zworki od strony elementów w pobliżu C5 i C114 jest właśnie tym właściwym miejscem - wtedy nie musiał byś już wylutowywać jedną nogą tego C5.
Ostatnio zmieniony przez radjan 12 Luty 2008, 22:59, w całości zmieniany 4 razy  

gaten 

Wysłany: 14 Luty 2008, 20:54   

dzięki radjan wszystko się zgadza wylutowałem tą zworkę i wszystko zadziałało :thumbup: na potencjometrze 1kohm wyraźnie słychać tłumienie sygnału więc dołożyłem równolegle 4,7kohm i niestety już nie było żadnej reakcji (1kohm ustawiłem na min.tłumienie) ale już nie miałem czasu dalej to testować :dunno: jutro jeszcze to sprawdzę
rdzeń wybrałem ten czarny (foto wyżej) wymiary można odczytać na podziałce drut 0,95 mm. reszta wg schematu radjana
a oto fotka z przeciętą zworką,dzięki niej łatwo się wpiąć RF-gain

radjan 

Wysłany: 15 Luty 2008, 09:18   

No i super!
Pozdrawiam

fUTUREAL 

Wysłany: 21 Luty 2008, 01:14   lipa

Nie mam juz na to wszystko sił rf gainik by sie przydał ale nie duzo nerw mnie to kosztuje :banghead:

radjan 

Wysłany: 21 Luty 2008, 09:08   

Nie wiem o co chodzi, nie znam Twojego problemu, ale zapraszam na nasz cykliczny COMIESIĘCZNY SPOT - może coś zaradzimy.

lukiszka 

Wysłany: 8 Marzec 2008, 09:17   

Witam

Zrobiłem sobie tego rf gaina do U510xl na podstawie informacji zawartych w pierwszych stronach tego postu. Układa działa tylko ja nie jestem do końca przekonany czy dobrze ponieważ zmieniając zakres potencjometrem jest odczuwalna różnica w jakości sygnału ale i tak jakość równa się odległość.
Może ja przedłużając sobie wyjście z cewki l1 i kondziorka zwykłymi kablami coś zmieniłem??
Jak to ma działać??

Pozdro

gaten 

Wysłany: 8 Marzec 2008, 21:00   

mam podobną sytuację,na perku jest wyraźna zmiana czułości a po wyprowadzeniu potencjometru na zewnątrz zakres czułości spada
radjan możesz to wytłumaczyć nie miałem czasu żeby się z tym pobawić

radjan 

Wysłany: 12 Marzec 2008, 11:03   

Ciężko mi się ustosunkować do tego co piszecie, bo nie bardzo kumam o co kaman???

lukiszka 

Wysłany: 12 Marzec 2008, 17:33   

Rjdanie dzięki że w ogóle się odezwałeś. Chodzi o to że ja nie wiem czy to mi dobrze działa...
wkleiłem potencjometr 1kohm na zwykłych kablach w obudowę od dołu w Unidenie 510xl, przerwy na płytce dokonałem w tym miejscu zaznaczonym na czerwono:
http://cb-radio.pl/phpBB/...510_107_116.jpg
Potencjometr wpięty na dwóch nóżkach do cewek tak jak w schemacie, może 3 nóżkę do masy dodatkowo ??

Kręcąc Rf gainem coś się zmienia w sygnale odbieranym ludzie mnie dobrze słyszą a ja nie jestem zadowolony z jakości odbieranego sygnału. Antenka Sirio As-100, magnesówka.
Może ja nie potrafię tego dostroić??

gaten 

Wysłany: 12 Marzec 2008, 21:48   

radjan napisał/a:
Ciężko mi się ustosunkować do tego co piszecie, bo nie bardzo kumam o co kaman???

u mnie jest tak że RF-gain z potencjometrem montażowym 1 kOhm działa wyraźnie to po zmianie na obrotowy i wyprowadzeniu go na zewnątrz obudowy ok 25 cm. przewodu działanie jest wyraźnie mniejsze
nie miałem ostatnio czasu żeby z tym jeszcze poeksperymentować więc pytam czy można to jakoś wytłumaczyć

radjan 

Wysłany: 15 Marzec 2008, 09:39   

Lukiszka
Nie wiem co masz na myśli że nie jesteś zadowolony z odbieranego sygnału. Generalnie RF Gain nie powinien mieć wpływu na jakość sygnału tylko na jego siłę - no chyba że na granicy zaniku sygnału, ale to normalne. Gdybyś bardziej sprecyzował co z tym sygnałem jest nie tak, to może byśmy coś wymyślili. Podłączenie tej trzeciej nóżki do masy nic nie da, potencjometr oczywiście podłączamy do środkowej nóżki i jednej ze skrajnych. Srodkową możemy połączyć z drugą skrajną.
gaten
U Ciebie może z tym obrotowym potencjometrem jest coś nie tak, skoro na montażowym działa. Przewody nie powinny mieć wpływu na działanie. Najprostszym testem jest zwieranie i rozwieranie tych przewodów idących do potencjometra, rozwarcie w sygnale odbieranym powinno odpowiadać jednemu ze skrajnych położeń potencjometra od RF Gaina, a zwarcie drugiemu (maksymalne tłumienie). Potencjometr ma tylko za zadanie płynne przechodzenie pomiędzy tymi dwoma stanami.
Ostatnio zmieniony przez radjan 15 Marzec 2008, 09:43, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu