Pomógł: 32 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Lis 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: 9 Maj 2007, 15:11
To fajnie, powodzenia.
[ Dodano: 9 Maj 2007, 15:18 ]
TOMAN napisał/a:
To by się nie udało bo skoro miał byś od razu tłumienie to jak miało by przepuścić sygnał żeby odpuściło tłumienie
No fakt, nie pomyślałem o tym że pomiar jest za tłumieniem a nie przed.
Co do pukającego SQ - też nie lubię, w mojej nowej Cobrze 19DXIV na wewnętrznym głośniku jest znośnie, na zewnętrznym już nie do wytrzymania, ale co mnie najbardziej wk... to to że pomimo skręcenia RF Gaina na max to radio cały czas szumi
Odpięcie anteny także nic nie pomaga, a śmieci zbiera tyle ten odbiornik że
_________________ Galaxy DX 95T Export Power Series, Lafayette Petrusse HI-POWER
President Walker, Yosan JC-2204J X2, Cobra 19DX4, Alan38
Skylab, Megawatt 3000PL, Sirio Turbo 2000PL, Sirio AS-100PL
Barjan 325-60, Densei EC+3B i inne home made
Pomógł: 8 razy Wiek: 18 Dołączył: 27 Sie 2006 Skąd: Suwałki
Wysłany: 1 Sierpień 2007, 17:40
radjan napisał/a:
Jest ssanie z rynku
Ssanie to było od zawsze Zawsze doradzając komuś żeby poszedł do sklepu i sobie kupił drucik i potencjometry a rdzeń wygrzebał z czegoś starego to wymyślają, że nie dadzą rady. A jak ja dałem to oni dadzą radę tym bardziej. U mnie dzeń wyciągniety byl z 20 letniego kaseciaka
_________________ Renault Scenic 1.6 16V from France.
Cobra 148 GTL + Sirio ML 145
Pomógł: 8 razy Wiek: 18 Dołączył: 27 Sie 2006 Skąd: Suwałki
Wysłany: 1 Sierpień 2007, 22:27
Nieważne z czego, ważne, że działa. I do tego wydałem na niego niecałe 3 złote, i trochę czasu. Ale warto bylo. Tak to jest, jak się kupuje radio bez fabrycznego RF
_________________ Renault Scenic 1.6 16V from France.
Cobra 148 GTL + Sirio ML 145
Wczoraj zrobiłem tego RFa. Na rdzeniu z symetryzatora antenowego. Według opisu. I prawde mowiac jestem troche rozczarowany. Głębokość tłumienia nie jest zbyt duża. W kazdym razie nie taka jaka bym chcial. Owszem ucina szumy, ale smieciowe rozmowy (niezrozumiałe) nadal sie wpieprzaja i musze mocno skrecac SQ, tak jak wczesniej.
Mam pare watpliwosci i pytan.
1. Kiedy tak naprawde uznac, ze RF-G dziala poprawnie?
2. Patryk91 przeciął ścieżke z prawej strony L1 (zdjęcie wyzej), a ja przeciąłem z lewej. Czy to mogło mieć wpływ na mniejsze tłumienie? Patryk91 opisz jak tobie to dziala? Ja dzis przelutuje w to miejsce co ty i sprawdze, czy cos sie zmieni. wnioski wpisze na forum.
3. Powiedzcie czy wazny jest kierunek nawijania cewek I i II? Czy te kierunki powinny byc takie same? Jesli tak, to istotna jest tez kolejnosc wlutowywania w plytke. Czy sie myle? Bo tak kombinuje, ze jesli zmienie kierunek nawiniecia cewki i/lub jej wlutowania, to zmienie polaryzacje indukowanego napiecia (czy slusznie mysle?). No to czy to moze miec znaczenie dla dzialania ukladu?
4. Nie mam juz mozliwości dowiniecia cewki III aby zwiekszyc tlumienie. Dławik przykleilem do plytki i jego odklejenie spowodowaloby zniszczenie. Czy istnieje jeszcze jakas metoda zwiekszenia tlumienia? Zmniejszyc R? Chyba nie, bo łapie dość wcześnie, tylko sie szybko nasyca i dalsze skrecanie, nie powoduje juz obcinania.
To na razie tyle. Jutro napisze co wyszlo po przeniesieniu ukladu w drugie miejsce.
Wysłany: 7 Sierpień 2007, 15:25
Wpięcie z drugiej strony L1 może mieć wpływ na działanie.
Kierunek uzwojeń nie ma znaczenia, ważne jest rozmieszczenie uzwojeń na rdzeniu. Uzwojenie podłączone do potencjometra powinno separować od siebie uzwojenia wejściowe i wyjściowe aby móc głęboko blokować sygnały między nimi. Czy zrobiłeś tak jak napisałem że nawijasz a potem rozsuwasz je na 2 równe części po przeciwnych stronach rdzenia?
R to chyba nie możesz już zmniejszyć bo przy max tłumieniu R=0
Testowy egzemplarz który zamieściłem na początku o ile dobrze pamiętam to obniżał poziom sygnału z S9 do S1 - to chyba wystarczająca głębokość?
Szkoda że przykleiłeś przed sprawdzeniem
_________________ Galaxy DX 95T Export Power Series, Lafayette Petrusse HI-POWER
No to narozrabiałem. Przelutowałem układ tak jak Patryk91 i d... nie działał w ogóle. Tzn. radyjko działało, tylko nie było regulacji tłumienia. Pomyślałem, że może jakiś zimny lut, wiec poprawiłem. Nic. Wyskrobałem jeszcze ścieżkę, aż się zrobiło wgłębienie w laminacie. Nic. Z ciekawości zwarłem te dwa punkty. Bez zmian. W miejscu, gdzie układ podłączył Patryk91 u mnie nie działa. Trudno.
Postanowiłem wrócić do poprzedniego miejsca. No i narobiłem. Pękł mi ten maleńki kondensatorek po lewej stronie cewki L1 (patrząc od strony laminatu). Nie mam teraz do czego dolutować tego dławika. Czy mogę dokupić jakis mały ceramiczny i zastąpić nim ten uszkodzony? Jeśli tak to jaki? Radjan, napisz prosze jaki to kondensator, bo chyba masz schemat U510, a obrazek na forum jest mało czytelny. A tak przy okazji - skąd go masz? możesz podesłać?
Skoro narobiłem sobie tyle roboty, postanowiłem, że odkleje ta cewke i nawine jeszcze raz. Tylko teraz z wieksza liczba zwojow III. Wtedy zwieksze głębokość tłumienia prawda?
Nawijalem tak jak opisywałeś. Uzwojenie III przedzielone na pol separuje I i II. Wszystkie sa rozmieszczone symetrycznie i nawiniete starannie. No coz. Zrobie to jeszcze raz, tylko ten cholerny kondensator
Wysłany: 8 Sierpień 2007, 08:32
Mam tylko taki schemat jaki mam, niestety nie mam 510 pod ręką żeby zobaczyć organoleptycznie, tylko ze schematu mogę odczytać C2-0,001 (chyba 1nF) C3-0,0047 (chyba 4,7nF).
Tutaj masz schemat.
Ceramika oczywiście możesz wrzucić (teraz to właściwie musisz).
A czy większa liczba zwojów III pogłębi tłumienie to nie wiem - trzeba popróbować - mi zawsze wystarczało 10 zwojów. Może grubszym drutem żeby dobroć była lepsza?
A może to co TOMAN napisał u Ciebie miesza:
Ważny też jest materiał z jakiego wykonany jest rdzeń pierścieniowy, nie każdy będzie dobry
Ostatnio zmieniony przez radjan 8 Sierpień 2007, 08:53, w całości zmieniany 4 razy
Pomógł: 8 razy Wiek: 63 Dołączył: 04 Lip 2007 Skąd: KO02LG Warszawa
Wysłany: 10 Sierpień 2007, 10:29
Bardzo by mi się przydał taki RFG w mojej Cobrze 75. Zrobienie go to "mieta z bóbrem", ale jest problem z miejscem wlutowania.
Nie spotkałem sie z jakimkolwiek dostępem do schematu tego radia.
Może ktoś ma pomysł gdzie go szukać...
(wdzięczność mierzalna w )
Właściwie już rozpocząłem budowę urządzonka, które da się wbudować w gruszkę (to radio składa się prawie wyłącznie z gruszki).
Potrzebna mi tylko wiedza gdzie "przeciąć i wlutować"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum