Pomógł: 32 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Lis 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Listopad 2007, 13:07
Można spróbować namierzyć kondensator sprzęgający nadajnik z odbiornikem. Najpierw ustalasz filtr wyjściowy tuż przed gniazdem antenowym, potem namierzasz gdzie znajduje się stopień wejściowy odbiornika - zwykle łaczy je jeden kondensator kilka piko. Po przecięciu tej ścieżki z kondensatorem sprzęgającym jak znika odbiór to jest duże prawdopodobieństwo że to to. Wymaga to jednak pewnego doświadczenia i wyczucia, oraz znajomości budowy i zasady działania urządzeń RTX. W końcu wszystkie radia są do siebie podobne (myślę tu o schemacie), różnice mogą być, ale zasada działania pozostaje ta sama. Patrząc na schemat dowolnego radia podobnej klasy możesz nawet to zrobić, może elementy będą się inaczej nazywały, ale na to nie patrzysz, tylko na to jak są połączone ze sobą.
_________________ Galaxy DX 95T Export Power Series, Lafayette Petrusse HI-POWER
President Walker, Yosan JC-2204J X2, Cobra 19DX4, Alan38
Skylab, Megawatt 3000PL, Sirio Turbo 2000PL, Sirio AS-100PL
Barjan 325-60, Densei EC+3B i inne home made
wpadł mi do głowy taki pomysł - na tl 072 zrobić sobie filtr dolnoprzepustowy jednak odcięcie zrobić powyżej powiedzmy około 1 KHz - wg wikipedi męski głos to około 125 Hz a dziecięcy piskliwy to około 500
poza tym podobno lafayetty ermesy mają coś takiego tylko jak tam to dziala to akurat nie mam zielonego pojęcia
_________________ lafayette +ML145 w szafie, (+ home made )+ sirio tajfun w lagunie
Wysłany: 30 Listopad 2007, 07:34
Obawiam się że jesteś w błędzie, gdyż opierasz się tylko na barwie tonu wytwarzanej przez struny głosowe. Niektóre głoski powstają poza strunami głosowymi, takie jak np. sz, cz, ś, ć, itp. i dlatego pasmo przenoszenia dla głosu zawiera się pomiędzy 300Hz a 3400Hz i do takiego pasma ograniczane jest przenoszenie dzwięku. To o czym myślisz to procesor DSP, ale to ma zupełnie inną zasadę działania.
_________________ Galaxy DX 95T Export Power Series, Lafayette Petrusse HI-POWER
to nie jest DSP - tam nie ma ani grama techniki cyfrowej - to tak jak w starym radiu - np taraban masz regulacje barwy tonu - to czy mam racje sie pewnie okaże bo mam zamiar założyć coś takiego -co do rf-gain tez mam zamiar wykorzystać tylko na razie nie wiem gdzie przeciąć ścieżkę no i ten nieszczęsny potencjometr nie za bardzo mam gdzie wyciągnąć ale to też da rade jakoś
_________________ lafayette +ML145 w szafie, (+ home made )+ sirio tajfun w lagunie
Ostatnio zmieniony przez rdt 30 Listopad 2007, 19:19, w całości zmieniany 2 razy
próbowałem i kiszka - namierzyłem wydawało mi sie odpowiedni kondensatorek - wlutowałem - efektem jest tak jakby było tłumienie niezależnie od położenia potencjometru
i dodatkowo nie działa mi s-meter przedtem jak stawiałem nośną to zapalały sie diody a teraz już nie - widocznie za cienki jestem jeszcze i namierzyłem nie ten kondensator co trzeba
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 19:35
No to namierzyłeś kondensator wskazujący moc TX. Za nim zapewne były 2 diody w układzie prostownika/podwajacza napięcia i kondensator, PR-ka a potem do układu S-Metra. Kondensator do odbiornika jest zwykle za kolejnym Π filtrem patrząc od strony gniazda antenowego.
Powiedz dokładnie jakie radio a najlepiej podrzuć link czy schemat - może coś podpowiem.
Ostatnio zmieniony przez radjan 2 Grudzień 2007, 19:41, w całości zmieniany 1 raz
no niestety nie mam schematu - szukałem i nie dało rady znaleźć -
radio to lafayette indiana takie samo jak w aukcji o numerze 260147463 (nie wklejam linka bo nie wiem czy przejdzie - serwis to oczywiście aledrogo
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 20:21
To jak Ci się chce to szukaj dalej bez schematu. Za następną cewką powinien już być właściwy kondensator. Potem sygnał będzie szedł w jakieś cewki na karkasach 7X7, dalej w kierunku filtra pierwszej pośredniej 10,7MHz.
[ Dodano: 2 Grudzień 2007, 20:55 ]
Ciekawe na ile różni się schemat Lafayette Indiana od Indianapolis Ja w podlinkowanym Indianapoli wpiął bym się miądzy C6 a D4, a Ty się wpiąłeś patrząc na ten schemat między C32 a R38. Oczywiście nie sugeruj się nazwami elemantów, w Indianie mogą mieć zupełnie inne oznaczenia, patrz na schemat. W Indianapolis odbiornik jest wpięty w tym samym miejscu co S-Meter, a nie jak wcześniej sugerowałem za następnym Π filtrem, ale to nie było na 100% tylko sugestia.
Ostatnio zmieniony przez radjan 2 Grudzień 2007, 20:31, w całości zmieniany 1 raz
oki tak z natury to wygląda mniej więcej tak
wpinałem sie za pierwszym kondensatorem w miejscu X - dioda jest szklana
po obejrzeniu radia nie wiem gdzie by ewentualnie mogło to być
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 22:35
Zależy w jakim radiu. W Galaxy DX95T tak było - zamieniłem ten przełącznik na RF Gaina, ale w innych radiach może być mniej, bo w Galaxym było to tłumienie aż o 40dB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum